2 Kasım 2013 Cumartesi

vsftpd FTP server nedir nasıl kurulur ?

vsftpd very secury ftp server bilmem ne anlamına geliyor ve mesela filezilla programı ile vps serverinıza yada linux herhangi bir serverınıza bağlanacaksınız normalde bağlanamıyorsunuz uzaktan bu programı kurmanız gerekiyor yada cyberduck tarzı programlar..

vsftpd kurlumu

Redhat/fedora/centos dağatımları için
yum install vsftpd
Debian/ubuntu dağatımları için
apt-get install vsftpd
komutlarını kullanarak, komut satırından vsftpd programını rahatça indirebilir ve sisteminize kurabilirsiniz.
Bu işlemleri yapıp programı kurduktan sonra ilk yapmanız gereken vsftpd’ nin configuration yani yapılandırma dosyasını ayarlamaktır.


Çoğu dağatımda bu dosyaya
/etc/vsftpd/ 

Bu dosyaya şu gisti yapıştırın :  vspd raw 



Fark ettiyseniz userlist_deny=NO şeklinde yeni bir ayar girdim. vsftpd klasöründe userlist adında bir dosya daha bulunmaktadır.
Bu dosya içinde ise kullanıcı isimleri bulunmaktadır. Eğer bu dosya içindeki kullanıcı isimlerinin FTP sunucusunu kullanmalarına izin vermek istiyorsanız o zaman userlist_deny=NO şeklinde ayarı vsftpd yapılandırma dosyasına girmelisiniz, eğer bu listedeki kullanıcıların FTP sunucusunu kullanmalarını engellemek istiyorsanız userlist_deny=YES şeklinde ayarlamalısınız. Bu nedenle vsftpd sunucusunu başlatmadan önce bu dosyaya gözatmanızda yarar vardır.
Tüm bu uygulamaları yerine getirdikten sonra ise, artık vsftpd sunucusunu çalıştırabiliriz ve userlist dosyasını ayarladığımız için zaten sistemde kayıtlı bulunan kullanıcıların kullancı adları ve şifrelerini kullanarak sisteme girebiliriz. Bunun için aşağıdaki komutları girmeniz yeterli olacaktır.
/etc/init.d/vsftpd start –> Sunucuyu başlatır
/etc/init.d/vsftpd stop –> Sunucuyu durdurur
/etc/init.d/vsftpd restart –> Sunucuyu yeniden başlatır
Evet artık sunucunuzda çalışan bir FTP server sahibisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder